Monday, 5 December 2011

1 Day "Slavina Bakery" :)

Akum , wah , tjuk pun dh gmpak (1 Day "Slavina Bakery) , sbenanye aku dh lame minat dlm dunia bakery , tah bila pun aku x sedar , but 1 day jika diberikan kesempatan mmg aku nk open kedai kek sendiri , mcm cerita sex n city uh..huhu , tapi aku minat ke arah cupcake , aku suke design kan ising uh agr jd lbh menarik .. insylh , akan ku usahakan :)

Then ni tips2 cupcake yg aku tahu , korang ley cube yer :)

"CUPCAKE CHOCOLATE COMEL"
Bahan-bahan
-300g tepung
-350g gula
-1/2 srbuk koko
-1 1/2 sdk soda brkorbonat
-1/2 cwn butter
-2 sdk esen vanilla
-1 1/2 cwn susu sgr
-2 bji tlur(brgntung keyh)

Cara-cara
1.Pnskan oven pd shu 180c , cmpurkn semua bhan2 kcuali tlur dlm bks mixer ,pukol perlahan2 utk bg aduan sebati. Then pukol dgn klajuan tinggi dlm 2 mint , and lps uh msuk kn tlur n pukol lg dgn klajuan tggi dlm 2 mint.

2.sudukan adunan dlm papercup , if nk papercup yg rendah , ltakkan x smp 3/4 tggi cups . Bakar dlm +20 mint or shingge masak , suhu anggaran 170c oke.

3.bila dh siap ltakn topping if korg suke .If 1/4 cwn susu pkat + 1/4 cwn srbuk koko +1/4 butter. Msukkn sume dlm priuk then pnaskan ats api n trus kacau tau , tp skjp jer ia bila dh cmpur sume& beku sikt n trus angkt dan sapukan pada cupcake yg tlh sjuk . So lps uh korg hias lha ikut suke korg.

SELAMAT MENCUBA

ni gambar cupcake yang menarik khas tok korang terliur..hee :)








5 comments:

  1. sedapnyer..tetibe rasa lapar...mntak resepi yer..:)

    ReplyDelete
  2. nice :D.
    jemput to my blog too.ok

    ReplyDelete
  3. Eija , xpe amek lha , t ade mse sy brithu resipi len , Diya ..ok2 i folow

    ReplyDelete
  4. elop elop..dh bka ka kdai cupcakes 2...huhuhuhu..
    law bukak gna la post taw....^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...